Virtuaalivierailu Pohjanmaan eri kaupungeissa

Virtuaalivierailu Pohjanmaan eri kaupungeissa

Minkälainen on sinun mielikuvasi Pohjanmaasta – tuosta suuresta ja salaperäisestä pohjoisesta seudusta? Tulevatko ensin mieleen loppumattomat alavat viljapellot ja vehreät laaksot, vai onko ensimmäinen huomiosi kuitenkin tuon omalaatuisen murteen puolella? Sen saman murteen, jota esimerkiksi hiihtäjälegenda Juha “Mietaa” Mietokin hyvin värikkäästi puhuu. Vai tuleeko ensimmäisenä mieleesi puukkojunkkarit ja häjyt?

Nuo kaikki ovat tietysti osa pohjanmaahan liitettyjä mielikuvia ja stereotypioita, mutta tämä suuri maakunta on tietysti paljon muutakin. Ensinnäkin on hyvä muistaa, että Pohjanmaa jakautuu kolmeen maakuntaan: Etelä-Pohjanmaahan, Keski-Pohjanmaahan (josta käytetään myös nimitystä Pohjanmaa) ja Pohjois-Pohjanmaahan. Kun Etelä-Pohjanmaa ei ole kovinkaan kaukana Satakunna pohjoisista kaupungeista, eikä Poristakaan; niin Pohjois-Pohjanmaa eli Oulun seutu on jo monen helsinkiläisen mielestä Lappia. Pohjanmaa kokonaisuutena onkin pinta-alaltaan Suomen suurin maakunta.

Oulu

Kun aloitetaan tutustumaan Pohjanmaan kaupunkeihin, nousee kaksi nimeä melko nopeasti esille: Vaasa ja Oulu. Voimme aloittaa virtuaalivierailukierroksemme vaikkapa Oulusta, joka on Pohjois-Pohjanmaan pääkaupunki, ja samalla yksi Suomen suurimpia ja vilkkaimpia kaupunkeja. Se on tarkalleen ottaen Suomen viidenneksi suurin kaupunki, ja koko pohjoisen Suomen keskus. Monet mieltävät Oulun kuuluvaksi Lappiin, mutta todellisuudessa se sijaitsee vielä kaukana Lapista.

Mitkä ovat sitten Oulun tunnetuimpia nähtävyyksiä? Eräänlaiseksi “Oulun maskotiksi” on vakiintunut Kauppatorilla sijaitseva pieni ja pyylevä Toripoliisi-patsas. Mutta monien mielestä satama ja siellä sijaitsevat makasiinit edustavat sitä idyllisintä ja omintakeisinta Oulua. Satama sijaitsee muuten poikkeuksellisesti aivan kävelymatkan päässä keskustassa. Ouluun on helppo tutustua virtuaalisestikin: Googlen kuvahaku on tässä mainio apu.

Vaasa

Pohjanmaan rannikolla sijaitseva Vaasa on toinen suuri kaupunkikeskus. Se on yliopistokaupunki ja myös merkittävä suomenruotsalaisen kulttuurin toimipaikka. Hieman alle 70 tuhannen asukkaan Vaasa on suomen 15. suurin kaupunki. Vaasan tunnettuja nähtävyyksiä ovat muun muassa Pohjanmaan museo, Tikanojan taidekoti sekä Vaasan auto- ja moottorimuseo. Nämä kohteet löytyvät luonnollisesti myös netistä. Kesäinen Hailuoto on tietysti myös tutustumisen arvoinen matkailukohde. Lisäksi Vaasalla on myös eräs kiinnostava erityispiirre: Vaasa on Manner-Suomen lähimpänä Ruotsia sijaitseva kaupunki Pohjanlahden itäpuolella, ja laivamatka Ruotsin Uumajaan kestää Vaasan rannikolta vain hieman yi kolme tuntia. Miksi et siis kokeilisi vaihteeksi laivaristeilyä Vaasasta, Turun tai Helsingin sijaan?

Seinäjoki

Seinäjoen kaupungin voi varmaankin sanoa edustavan Pohjanmaan sydäntä ja aidointa Pohjanmaata. Se onkin Etelä-Pohjanmaan keskus, ja se sijaitsee samannimisen joen varrella. Kyseessä on myös yksi Suomen nopeammin kasvavista kaupungeista. Alun perin Seinäjoki oli vain pieni kylä, mutta ajan saatossa se on uudistunut ja kasvanut monen muun suomalaisen kaupungin tavoin. Seinäjoen tunnettuja nähtävyyksiä ovat muun muassa Ähtärin eläinpuisto, Duudsonien Activity Park (Niin; Mistäpä muualta Duudsonit voisivatkaan olla kotoisin kuin juuri Pohjanmaalta?) sekä Lauhavuoren kansallispuisto.

Muita matkakohteita

Pohjanmaalla on tietysti valtavasti muutakin nähtävää, kuin pelkät suurimmat kaupungit. Kaikkihan tietävät vitsit piheistä laihialaisista, mutta kuinka moni on oikeasti käynyt Laihialla? Historian lehdiltä muistamme myös myrskyisät Lapuan Liikkeen vuoden 1930-luvun alusta, joten Lapua on myös eräs historiallisista matkakohteista Pohjanmaalla. Jotakin mielikuvia herättävät varmasti myös sellaiset paikat kuin Kurikka, Kauhava, Nurmo (lausutaan tietysti “Nur-moo”) ja Ilmajoki.

Kokonaisuudessaankin koko Pohjanmaan historia on erittäin värikäs ja mielenkiintoinen ja historiallisia kohteita löytyy alueelta runsaasti. Virtuaalimatkailu on eräs 2000-teknologian mahdollistamia uusia ajanvieton tapoja, ja siihen ei tarvita välttämättä mitään muuta kuin nettiyhteys ja tietokone tai vaihtoehtoisesti älypuhelin tai tabletti. Pelkällä kuvahaulla pääsee jo katselamaan upeita nähtävyyksiä, ja Google Maps ja muut vastaavat palvelut antavat mahdollisuuden vaikkapa kävellä virtuaalisesti pitkin Seinäjoen katuja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *