Ota suunnaksi Kalajoki – parhaat nähtävyydet

Ota suunnaksi Kalajoki – parhaat nähtävyydet

Muistatko vielä Tapani Kansan iki-ihanan laulun, jossa laulettiin Kalajoen rantahiekoista? Kyseessähän on käännösiskelmä The Mamas and Papas yhtyeen legendaarisesta California Dreamin’ -kappaleesta, ja Kalajoki on niin upea paikka, että sitä voisikin aivan hyvin pitää Suomen Kaliforniana. Kyseessä on tilastollisestikin yksi Suomen aurinkoisimpia paikkoja, mutta Kalajoen hiekkarannat pitää kuitenkin itse nähdä ja kokea, jotta tietää, mistä laulu todellisuudessa kertoo.

Kalajoki kaupunkina

Kalajoki sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla, Oulun Eteläisessä maakunnassa Kalajoen suulla. Sijainti on siis ehkäpä yllättävänkin pohjoinen, mutta onneksi kesäinen aurinko lämmittää myös muualla, kuin aivan eteläisimmässä Suomessa. Kalajoella tehtiin vuonna 2010 kuntaliitos Himangan kanssa, ja nyt kaupungissa on hieman yli 12500 asukasta. Kalajoen pinta-ala puolestaan on noin 2400 neliökilometriä, ja siitä erilaisia vesistöjä on noin 7 km2. Kuntaliitos Himangan kanssa lisäsi väkilukua noin neljänneksellä, sillä väkiluku ennen kuntaliitosta oli noin 9500.

Kalajoen pääelinkeinoja ovat maatalous ja metalliteollisuus, sekä tietysti matkailu, josta se onkin erityisen tunnettu. Tämä kaupunki sijaitsee länsirannikolla valtateiden 8 ja 72 risteyskohdassa, ja lähellä on myös liikenteen ja rahdin tärkeä solmukohta Rahjan satama. Kalajoelle ei tule junaa, mutta lähimmät rautatieasemat sijaitsevat Kannuksessa ja Ylivieskassa. Kalajoen naapureita ovat Kokkola, Kannus, Alavieska, Merijärvi, Sievi, Ylivieska ja Pyhäjoki.

Kalajoen matkailuvaltteja

Miksi siis suunnata Kalajoelle? Kaupungilla on ensinnäkin hyvin mielenkiintoinen historia. Seutu oli – niin kuin Suomen alue muutenkin – mannerjään vallassa aina kivikauden lopulle asti. Kalajoelta on tehty myös kivikauden aikaisia arkeologisia löytöjä, ja tunnetuin niistä on niin sanottu Kivimaan asuinpaikka, joka sijaitsee Rautiossa. Siellä asui saamelaiskansoja 1200-1300 luvuille asti. Tämän jälkeen alueesta tuli erityisesti hämäläisten ja satakuntalaisten suosimaa eränkäyntiseutua. Nämä arkeologiset muistomerkit ovatkin yksi Kalajoen matkailuvaltti.

Vakituinen asutus lisääntyi vähitellen sitä mukaa, kun eränkävijät alkoivat asettua pysyvästi Kalajoen suulle. Kalajoen vanhimpia kyliä ovat Eteläkylä, Raumankari ja Pohjankylä. Nämä paikkakunnat on perustettu ilmeisesti jo 1300- ja 1400-luvuilla. Rautilan kylältä löytyy myös muistomerkki nimeltään Kuninkaankivi: Perimätiedon mukaan sillä paikalla kuningas Aadolf pysähtyi, kun hän oli matkalla pohjoista kohti.

Kalajoen särkät

Historialliset ja arkeologiset muistomerkit ovat tietysti kiinnostava nähtävyys, ja niihin kannattaa toki käydä myös tutustumassa, mutta ei kuitenkaan liene mikään salaisuus, että juuri Kalajoen uimarannat ovat se ykkösvetonaula, jota sinne mennään katsomaan. Kalajoen hiekat – eli juuri ne hiekkasärkät, joista laulussakin lauletaan. Parhaimmillaan nämä rannat ovat tietysti kesähelteillä, jolloin rannoilta löytyy kaikenlaista ajanvietettä ja aktiviteettia: jo perinteeksi muodostunut jäätelökioski ja juomabaari tietysti kuuluvat siihen, mutta myös uudemmat ajanviettotavat ovat tulleet Kalajoellekin. Ja tietysti rannoilla voi uida, veneillä ja surfata.

Majoitusvaihtoehtoja

Mikä onkaan sen mahtavampaa, kuin viettää kesää Kalajoen rannoilla ja viipyä vaikka useampi viikko jollakin paikkakunnan tasokkaalla leirintäalueella. Luonnollisesti myös hotelli- ja motellitarjontaa löytyy. Eräs suosittu tapa majoittua aivan hiekkasärkkien välittömään läheisyyteen ovat vuokramökit, joita välittää esimerkiksi paikkakunnalla toimiva Jopte Oy. Vuokramökit ovat idyllisiä ja hyvin varusteltuja, ja jättävät mukavan muiston vuosikausiksi. Asukkaiden ei tarvitse huolehtia edes polttopuun saannista, sillä sitä voi tilata suoraan mökin pihaan.

Mikäli kuitenkin urbaanimpi asumistapa viehättää enemmän, löytyy kaupungista luonnollisesti useita laadukkaita hotelleja, joista voisi nimeltä mainita ainakin selvästi ulkomaalaisten suosiossa olevat Santa’s Resort & Spa Hotel Sanin sekä Irish House Apartments -nimisen paikan. Mikäli olet menossa Kalajoelle kuumimpaan sesonkiaikaan, eli juhannuksen ja elokuun ensimmäisen viikon välillä, kannattaa varaukset tehdä todella hyvissä ajoin, sillä parhaat huoneet viedään jo edellisen vuoden puolella!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *